Letná má koše na psí exkrementy

Na základě opakovaných podnětů a vyjednávání Spolku Letná žije! se zaměstnanci úřadu nám Odbor životního prostředí a zemědělství spolu s Odborem dopravy Magistrát města Zlína instaloval na Letné tři koše určených především na psí exkrementy dle námi navrhovaného seznamu.

Vloni na podzim jsme ve FB skupině Letná žije! zorganizovali anketu, ve které se mohli Letňáci vyjádřit, ve kterých místech by tyto koše zvlášť uvítali.


Požadavek na umístění košů na psí exkrementy vznikl z důvodu, kdy pejskaři vyhazují sáčky s tímto obsahem do popelnic, které mají zrovna po ruce. Jelikož se na Letné popelnice na směsný odpad v letním období vyvážejí ve čtrnáctidenních intervalech, popelnice díky tomu velmi zapáchají a narušené sáčky s obsahem psích výkalů v šíření nepříjemných pachů napomáhají.

Z tohoto důvodu Spolek Letná žije! před dvěma lety vznesl na Odbor dopravy MMZ požadavek na umístění speciálních košů, kam by pejskaři mohli exkrementy po svých čtyřnohých miláčcích vyhazovat a neznepříjemňovat zápachem okolí.


Na hřišti pod Rozhlednou byl požadavek umístit koš blíže k lesu. Z důvodu špatného stavu cestičky pod lesem, po které by se pracovník pro svoz obtížně ke koši dostával, jsme navrhli umístit koš alespoň na plot. Věříme, že svědomití pejskaři tento koš ocení a nebudou znečišťovat les, ve kterém Letňáci, především děti, si s oblibou hrají.

Tyto tři koše byly instalovány na zkoušku, jak se osvědčí. V minulosti byl ve Zlíně realizován projekt, kdy byly po městě plošně rozmístěny koše na psí exkrementy, ale spíš než pejskařům, sloužily vandalům nebo nestlačeným petkám.

Kde koše najdete?

  1. u vstupu do lesa – u hřiště Pod Rozhlednou
  2. lokalita mezi školkou Na Vyhlídce, bývalým obchodem a hřištěm (vedle kontejnerů na tříděný odpd)
  3. ul. Kotěrova u střediska volného času
  4. Návrh č. 5) spojovací chodník mezi Mostní a Na Vyhlídce, který je prodloužený až na Bří. Sousedíků- s tímto umístěním nesouhlasí nejbližší obyvatelé, proto koš umístěn nebude.

Dělejme si společně Letnou krásnější

Váš Spolek Letná žije!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *